Noutăți Legislative din 21.10.2024
SC N&C CONSULTING SRL
Sediul social: Leamna de Sus, nr.248, jud. Dolj
Birou: Craiova, str. Cl Bucuresti, nr.287A, Dolj
CF RO 17115838 J16/64/14.01.2005
Tel: 0251-481133; Fax: 0351-431604
Email: office@consulting-nc.ro
Data: 21.10.2024
Sumar:
1. Ordonanța de urgență nr. 120/2024 prin care producătorii agricoli afectați de secetă pedologică în perioada septembrie 2023-august 2024 vor primi compensații financiare.
Ajutorul de stat sub formă de grant este în cuantum de 1.000 lei/ha şi se acordă pentru suprafaţa calamitată cu grad de calamitare mai mare de 30% şi până la 100% inclusiv.
2. Ordinul ANAF nr. 6508/2024 aprobat un nou formular necesar pentru inregistrarea prestatorilor de servicii de plata care nu au rezidenta fiscala in Romania.
Formularul 709 se utilizeaza de catre prestatorii de servicii de plata carora li se aplica obligatia de raportare, care nu au rezidenta fiscala pe teritoriul Romaniei, in scopul inregistrarii in vederea punerii la dispozitie a evidentelor, care se realizeaza prin intermediul unui formular electronic standard, pana cel tarziu la sfarsitul lunii care urmeaza dupa expirarea trimestrului calendaristic la care se refera informatiile.
3. Ordinul nr. 3057/2024 a aprobat Ghidul de plată în cadrul Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.
Plata ajutorului de stat se realizează în conformitate cu cheltuielile eligibile stabilite pentru fiecare categorie de cost, conform acordului pentru finanţare şi celor asumate în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare.
4. Ordinul ANAF nr. 6515/2024 modifică și completează Procedura privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum și a modelului și conținutului formularelor necesare.
Pentru fiecare act normativ punctăm principalele prevederi, mai jos:
1. Ordonanța de urgență nr. 120/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024 – Monitorul Oficial nr. 1034 din 15 octombrie 2024.
Conform OUG 120/2024 producătorii agricoli afectați de secetă vor primi compensații financiare.
Astfel, producători agricoli persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale ale căror culturi au fost afectate de secetă, în perioada septembrie 2023 – august 2024, vor putea primi compensații financiare.
Pentru această schemă de ajutor de stat în sumă totală de 2 miliarde de lei, resursele financiare se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.
Ajutorul de stat sub formă de grant este în cuantum de 1.000 lei/ha şi se acordă pentru suprafaţa calamitată cu grad de calamitare mai mare de 30% şi până la 100% inclusiv, prevăzută în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.
Toate documentele depuse în vederea solicitării ajutorului de stat acordat potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă se păstrează la DAJ pe o perioadă de 10 ani fiscali de la data la care a fost acordat ajutorul de stat.
2. Ordinul ANAF nr. 6508/2024 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (709) “Cerere de înregistrare pentru prestatorii de servicii de plată care nu au rezidență fiscală în România și cărora li se aplică obligația prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal“– Monitorul Oficial nr. 1045 din 17 octombrie 2024.
Ordinul ANAF nr. 6508/2024 a aprobat un nou formular necesar pentru inregistrarea prestatorilor de servicii de plata care nu au rezidenta fiscala in Romania.
Prestatorii de servicii de plata pot fi oricare din operatorii: institutii de credit; institutii emitente de moneda electronica in sensul legislatiei privind activitatea de emitere de moneda electronica; furnizori de servicii postale giro care presteaza servicii de plata potrivit cadrului legislativ national aplicabil; institutii de plata.
Toti aceşti prestatori, respectiv institutiile de credit, emitente de moneda virtuala si prestatorii de servicii postale care efectueaza plati trebuie sa raporteze evidentele beneficiarilor catre ANAF si au nevoie, in acest scop, de un numar de evidenta.
Formularul (709) “Cerere de inregistrare pentru prestatorii de servicii de plata” faciliteaza aceasta inregistrare, insa numarul de evidenta nu reprezinta un cod de identificare fiscala, fiind doar pentru scopuri de raportare. Aceasta masura vine in urma obligatiilor impuse de Codul fiscal pentru operatorii nerezidenti.
Prestatorii de servicii de plata sunt obligati sa pastreze evidente ale beneficiarilor platilor si ale platilor in legatura cu serviciile de plata pe care le presteaza pentru fiecare trimestru calendaristic, pentru a permite organelor fiscale competente sa efectueze controale privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii care se considera ca au loc in Romania, in vederea atingerii obiectivului de combatere a fraudei in domeniul TVA.
Formularul 709 se utilizeaza de catre prestatorii de servicii de plata carora li se aplica obligatia prevazuta mai sus, care nu au rezidenta fiscala pe teritoriul Romaniei, in scopul inregistrarii in vederea punerii la dispozitie a evidentelor, care se realizeaza prin intermediul unui formular electronic standard, pana cel tarziu la sfarsitul lunii care urmeaza dupa expirarea trimestrului calendaristic la care se refera informatiile.
3. Ordinul nr. 3057/2024 privind aprobarea Ghidului de plată adresat beneficiarilor de ajutor de stat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții – CONSTRUCTPLUS – Monitorul Oficial nr. 1048 din 18 octombrie 2024.
Ordinul a aprobat Ghidul de plată în cadrul Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.
În vederea plăţii ajutorului de stat, beneficiarul trebuie să parcurgă următoarele etape:
a) să demareze investiţia în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare, cu respectarea calendarului asumat în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare şi în anexa la acordul pentru finanţare;
b) să facă dovada cofinanţării în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare, cu respectarea celor asumate în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare şi potrivit acordului pentru finanţare;
c) să efectueze cheltuielile eligibile aferente investiţiei conform acordului pentru finanţare, având în vedere calendarul realizării investiţiei iniţiale sau pentru o investiţie iniţială pentru o nouă activitate economică, după caz;
d) să transmită la MEAT cererea de plată a ajutorului de stat şi formularul de decont, însoţite de documentele justificative menţionate în prezentul ghid.
Plata ajutorului de stat se realizează în conformitate cu cheltuielile eligibile stabilite pentru fiecare categorie de cost, conform acordului pentru finanţare şi celor asumate în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare.
4. Ordinul ANAF nr. 6515/2024 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum și a modelului și conținutului unor formulare – Monitorul Oficial nr. 1049 din 18 octombrie 2024.
Procedura se aplică persoanelor fizice care nu și-au îndeplinit obligația declarării contribuției de asigurări sociale, respectiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor Codului fiscal, în anul fiscal 2023.
Organul fiscal central competent identifică și întocmește lista contribuabililor care au realizat venituri a căror valoare netă/brută/încasată cumulată, după caz, se situează la nivelul a cel puțin 6 salarii minime brute pe țară, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri supuse taxării.
Pentru contribuabilii din lista rezultată în urma parcurgerii etapelor de notificare și audiere se estimează baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul a 6/ 12/ 24 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice estimative, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară inclusiv și 12 salarii minime brute pe țară, între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară, respectiv în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.
Organul fiscal întocmește «Referatul privind estimarea bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul stabilirii din oficiu a obligațiilor de plată», urmat de Decizia privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice, formulare prevăzute in Anexa nr.3 la ordin.
Vă doreşte mult succes,
echipa N&C Consulting

Follow us on Social Media
©2023. NC Consulting. All Rights Reserved.