Noutăți Legislative din 10.02.2025

SC N&C CONSULTING SRL

Sediul social: Leamna de Sus, nr.248, jud. Dolj

Birou: Craiova, str. Cl Bucuresti, nr.287A, Dolj

CF RO 17115838   J16/64/14.01.2005

Tel: 0251-481133; Fax: 0351-431604

 Email: office@consulting-nc.ro

Data: 10.02.2025

În vederea derulării activităţii de consultanţă şi informare continuă, 

vă prezentăm în sinteză, în ordinea publicării, cele mai importante acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 03  – 09 februarie 2025

SUMAR:

1. Hotărârea nr. 27/2025 modifică si completează Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, aplicabilă și companiile private. 

2. Ordinul ANAF nr. 121/2025 stabileste că sumele plătite de către contribuabili în contul unic sting cu prioritate sumele reprezentând ajutoare de stat și/sau de minimis și dobânzile aferente datorate de la data plății ajutorului până la data recuperării sau a rambursării sale integrale. 

3. Ordinul ANAF nr. 161/2025 modifică Procedura de înregistrare a contractelor de locațiune, precum și a modelului și conținutului formularuluiCerere de înregistrare a contractelor de locațiune” 

4. Hotărârea nr. 35/2025 cuprinde reglementări în vederea stabilirii unei proceduri cât mai clare pentru aplicarea mecanismului de stabilire și actualizate a salariului minim brut pe țară garantat în plată, astfel încât să se asigure că salariații au acces la protecția salariului minim. 

5. Ordinul M.F. nr. 195/2025 stabileşte nivelului comisionului de gestiune și al comisionului unic de analiză în cadrul programului “Noua casă” și al comisionului de administrare și al comisionului de risc în cadrul Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA 

6. Ordinul nr. 151/2025 stabileşte pentru anul fiscal 2025, indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual este de 104,4%.

7. Ordinul ANAF nr. 193/2025 completează Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat cu noile creanţe fiscale.

Câteva aspecte importante din actele normative publicate în această perioadă în Monitorul Oficial:

1. Hotărârea nr. 27/2025 pentru modificarea și completarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 970/2023 – Monitorul Oficial nr. 97 din 03 februarie 2025.

Hotărârea nr. 27/2025  aduce noi reglementări privind prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale.

Actul normativ modifică și completează Anexa la Hotărârea de Guvern nr. 970/2023, extinzând aplicabilitatea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă și în domeniul educației, inclusiv în instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar, pe lângă instituțiile şi autorităţile administrației publice centrale şi locale, civile şi militare, precum și companiile private. 

Pentru a asigura egalitatea de șanse şi de tratament între femei şi bărbați în domeniul muncii și al educației, actul normativ recunoaște dreptul fiecărui cetățean la un mediu de lucru și de educație lipsit de violență şi hărțuire. În acest sens, inclusiv companiile private vor avea obligația de a implementa Metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, prevăzut în anexa metodologiei.

Pentru protecția victimelor hărțuirii, vor fi introduse următoarele măsuri: 

a) proceduri de analiză, gestionare şi soluţionare a sesizărilor privind cazurile de hărţuire pe criteriul de sex şi al hărţuirii morale la locul de muncă; 

b) prevenirea actelor de hărţuire, prin măsuri stabilite în urma analizei și soluționării cazurilor; 

c) stabilirea rolului şi responsabilităților în sarcina angajatorului/conducătorului, cât şi a angajaților.

d) adoptarea unor proceduri care să cuprindă mecanisme de verificare și acordare de suport victimei precum consiliere de specialitate și îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.

În ceea ce privește sesizările anonime, va fi introdusă o normă de excepție, care să permită victimei să depună sesizare scrisă și fără semnătura olografă. Sesizările care nu includ numele, prenumele sau datele de contact ale petentului vor fi examinate și soluționate dacă acestea conțin indicii referitoare la fapte de hărțuire sexuală sau morală.

2. Ordinul ANAF nr. 121/2025 pentru modificarea și completarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.937/2018 Monitorul Oficial nr. 104 din 03 februarie 2025.

Ordinul ANAF nr. 121/2025 stabileste că sumele plătite de către contribuabili în contul unic sting cu prioritate sumele reprezentând ajutoare de stat și/sau de minimis și dobânzile aferente datorate de la data plății ajutorului până la data recuperării sau a rambursării sale integrale. După efectuarea acestor stingerii eventualele sume rămase în contul unic se distribuie de către organul fiscal central competent, proporțional cu obligațiile fiscale de plată, respectiv cu obligațiile fiscale înregistrate în declarația unică, în conturile de «Impozit pe venit aferent declarației unice», «Contribuții de asigurări sociale aferente declarației unice» și «Contribuții de asigurări sociale de sănătate aferente declarației unice», cu excepția contribuabililor care beneficiază de înlesniri la plată.

3. Ordinul ANAF nr. 161/2025 privind modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locațiune, precum și a modelului și conținutului formularuluiCerere de înregistrare a contractelor de locațiune” Monitorul Oficial nr. 109 din 06 februarie 2025.

Ordinul ANAF nr. 161/2025 aduce ca element de noutate prevederea in cazul în care bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, obligația înregistrării contractului încheiat între părți la organul fiscal competent revine proprietarului, uzufructuarului sau altui deținător legal desemnat prin contractul de închiriere sau actul de modificare a acestuia, după caz.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2025, precum și în cazul actelor de modificare a acestora, înregistrate la organul fiscal anterior acestei date, nu se aplică prevederile referitoare la desemnarea proprietarului, uzufructuarului sau altui deținător legal care îndeplinește obligația de înregistrare a contractului de închiriere.

4. Hotărârea nr. 35/2025 privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată Monitorul Oficial nr.111 din 06 februarie 2025.

Hotărârea nr. 35/2025 cuprinde reglementări în vederea stabilirii unei proceduri cât mai clare pentru aplicarea mecanismului de stabilire și actualizate a salariului minim brut pe țară garantat în plată, astfel încât să se asigure că salariații au acces la protecția salariului minim. 

Conform actului normativ, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul. 

De asemenea, se prevede că, în situația în care raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prognozat aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se negociază în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social într-o marjă cuprinsă între rezultatul formulei și evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ de 47% – 52% al ponderii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut.

Totodată, actul normativ prevede etapele Calendarului anual de implementare și de funcționare a mecanismului de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cu implicarea partenerilor sociali, atât în Comisia de dialog social din cadrul Ministerului, cât și în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

5. Ordinul M.F. nr. 195/2025 privind stabilirea nivelului comisionului de gestiune și al comisionului unic de analiză în cadrul programului “Noua casă” și al comisionului de administrare și al comisionului de risc în cadrul Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA – Monitorul Oficial nr.112 din 07 februarie 2025.

Potrivit noului act normativ, pentru programul „Noua casă”, pentru anul 2025, au fost aprobate: 

▪ comisionul de gestiune a garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii – S.A. – IFN (FNGCIMM), în numele și contul statului român, la nivelul de 0,15% pe an calculat la soldul garanției statului; 

▪ comisionul unic de analiză de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de FNGCIMM.

Pentru Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM Invest România, pentru anul în curs, au fost aprobate: 

▪ comisionul de administrare pentru prelungirea garanțiilor acordate în cadrul Programului, la nivelul de 0,15% pe an, pentru toată perioada de valabilitate a garanțiilor, calculat la valoarea/soldul garanției statului; 

▪ pentru prelungirea garanțiilor acordate conform art. 1 alin. (3) lit. a) și b) din OUG nr. 110/2017 privind Programul IMM Invest România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 209/2018, de FNGCIMM și/sau de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – S.A. (FGCR), în numele și în contul statului român, comisionul de risc a fost aprobat la nivelul de 0,25% pentru primul an de garantare, de 0,5% pentru anii 2 și 3 de garantare, respectiv de 1% pentru anii 4-6 de garantare, aplicat la valoarea/soldul garanției de stat; 

▪ pentru prelungirea garanțiilor acordate de FNGCIMM și/sau de FGCR, în numele și contul statului român, ai căror beneficiari se încadrează în categoria întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, comisionul de risc a fost stabilit la nivelul de 0,50% pentru primul an de garantare, de 1% pentru anii 2 și 3 de garantare, respectiv de 2% pentru anii 4-6 de garantare, aplicat la valoarea/soldul garanției de stat.

6. Ordinul nr. 151/2025 privind indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual Monitorul Oficial nr. 113 din 07 februarie 2025.

Pentru anul fiscal 2025, indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual a fost stabilit la cota de 104,4%.

7. Ordinul nr. 193/2025 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă Monitorul Oficial nr. 114 din 07 februarie 2025.

Ordinul nr. 193/2025 completează Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat cu următoarele creanţe fiscale:

Impozit specific pe cifra de afaceri datorat de instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine (art. 46din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal);

Impozit specific pe cifra de afaceri datorat de persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale (art. 462 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal);

Impozit suplimentar (datorat cf. Legii nr. 431/2023 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni);

Impozit suplimentar naţional (datorat cf. Legii nr. 431/2023 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni);

Impozit pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă reţinut la sursă de către persoanele juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă (art. 111 alin. (64)-(66) şi art. 132 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal);

Impozit pe construcţii (art. 499 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal).

Vă doreşte mult succes,

echipa N&C Consulting

Follow us on Social Media

Soluții de consultanță pentru afacerea ta.

Contact

Contactează-ne

Cum te putem ajuta?

©2023. NC Consulting. All Rights Reserved.

Scroll to Top